This pinecone pitstop was built as a temporary resting stop on the climb up the dunes to the beaches of Nida. An empty shell with a single seat, the structure was designed to be gradually filled with the abundant pinecones and other woodland debris and blend into the surrounding forest. 

SDGs

The Next Step

Typology

Temporary Installation

Location 

Nida, Lithuania

Materials

Timber + wiremesh + pinecones

Area

1.5m2 Internally

Year 

2016

As part of The Next Step Workshop for EASA, 2016. Each participant was tasked to design and build a 1.2m x 1.2m section off a public stair connecting the forest to the sands dune in Nida, Lithuanian. Occupying the first run of steps, the design offers a place to pause and reconnect with the forest. A cantilevered structure is creates a shelter that can be filled objects found in the forest, such as the abundant pinecones, whilst a simple seat made from an existing tree stump provides a place to catch ones breath. The form compliments its neighbouring 'soviet inspired bus stop'  and over time its walls and roof become a parts of the forest.   

photographs by Alexandra Kononchenko

©2019 by Otis Harley | otisharley@gmail.com